Svetová premiéra úplne nového Volkswagenu California: Najinovatívnejší model California všetkých čias sa bude dať objednávať už od leta

• Úplne nový Volkswagen California má sériovo bočné posuvné dvere na obidvoch stranách – vďaka čomu sa kempingový automobil dá využívať flexibilnejšie ako kedykoľvek predtým

• Ako prvý kempingový automobil značky Volkswagen Úžitkové vozidlá bude California v ponuke aj s pohonom plug-in hybrid v kombinácii s pohonom všetkých kolies

• Od júna sa bude dať objednať päť verzií Volkswagenu California so sériovou zdvíhacou strechou: „Beach“, „Beach Tour“, „Beach Camper“, „Coast“ a „Ocean“ • Kempingové funkcie sa dajú ovládať pomocou displeja v obytnom priestore, aplikácie In-Car-App v systéme infotainmentu a aplikácie „California“ v smartfóne.

Hannover, Berlín, máj 2024 – California je ikonou medzi kempingovými automobilmi. Teraz značka Volkswagen Úžitkové vozidlá v rámci svetovej premiéry predstavuje úplne novo vyvinutú generáciu bestsellera, z ktorého sa doteraz predalo vyše 280 000 kusov – úplne nový model Volkswagen California. Konštrukčne vychádza z dlhej verzie modelu Multivan najnovšej generácie. Značka Volkswagen Úžitkové vozidlá nanovo skonštruovala kempingový automobil vo všetkých oblastiach. Je priestrannejší, inteligentnejší, premyslenejší, všestrannejší a udržateľnejší. No koncepčne vychádza zo svojich ikonických predchodcov a tým plynulo nadväzuje na veľký príbeh úspechu v rámci automobilovej výroby. Prirodzene, značka Volkswagen Úžitkové vozidlá zachovala typické prvky radu California ako zdvíhacia strecha a do najmenších detailov premyslený interiér. A aj nový Volkswagen California je súčasne minibus na každodenné používanie a v prípade potreby kempingový automobil na nezabudnuteľné výlety a dovolenky. To všetko sa podarilo teraz ešte lepšie vďaka najmodernejším systémom pohonu, infotainmentu, asistenčným systémom a novej architektúre kempingového vozidla. Po prvý raz budú mať všetky verzie posuvné bočné dvere na obidvoch stranách, takže budú ešte všestrannejšie. Ďalšou premiérou je pohon plug-in hybrid v kombinácii s pohonom všetkých kolies. S ním bude môcť California jazdiť na kratšie vzdialenosti ako elektromobil a súčasne zostane zachovaný dlhý dojazd. Predpredaj nového Volkswagenu California a tým budúcnosť najúspešnejšieho kempingového automobilu všetkých čias sa na Slovensku začne už v júli.

„Beach“, „Coast“ a „Ocean“ – pre každú situáciu správny kempingový automobil

Značka Volkswagen Úžitkové vozidlá bude ponúkať model California ako „Beach“, „Beach Tour“, Beach Camper“ (s mini-kuchynkou vzadu), aj ako „Coast“ a „Ocean“ (v obidvoch prípadoch s kompletnou kuchynskou bunkou na strane vodiča). Tým je opäť k dispozícii kompletná rodina kempingových automobilov, ktoré vyhovujú najrozmanitejším nárokom a životným situáciám. Nový Volkswagen California je okrem toho jedným z troch pilierov najväčšieho programu kempingových a obytných automobilov nemeckého automobilového výrobcu. Smerom nadol ho dopĺňa model Caddy California a nahor Grand California. Nový Volkswagen California je v celkovom programe univerzálny nástroj a predstavuje pri tom rozhranie medzi všestranným minibusom na každodenné používanie a multifunkčným kempingovým automobilom na voľný čas.

Vždy s výklopnou strechou, vždy s dvoma posuvnými bočnými dverami

Všetky verzie modelu California majú spoločnú výklopnú strechu s veľkým predným oknom a dvoma bočnými oknami v strešnom stane (všetky sosieťkami proti komárom). Ďalším spoločným znakom sú bočné posuvné dvere na obidvoch stranách – pri predchádzajúcej verzii California 6.1 boli pri verziách „Coast“ a „Ocean“ iba na strane spolujazdca. Pri bežnom každodennom používaní tak posádka môže do automobilu pohodlne nastupovať z obidvoch strán, resp. nakladať náklad. Okrem toho sa pri kempovaní po prvý raz dajú využívať obidve strany vozidla ako terasa pod šírym nebom. Zákazníci si môžu objednať markízu na ochranu pred slnkom a dažďom buď na ľavú alebo pravú stranu. Ďalšou novinkou sú samostatné sedadlá namiesto zadnej lavice. Vďaka tomu sa sedadlá dajú umiestniť ľubovoľne podľa potreby, napríklad na jednu stranu aby sa dali v kabíne prepravovať drahé bicykle. A v neposlednom rade sú všetky nové modely California od verzie „Beach Tour“ vybavené kompletne novo vyvinutou ovládacou jednotkou kempingových funkcií – dotykovým displejom –na treťom stĺpiku karosérie na strane spolujazdca. Okrem tohto dotykového displeja sa dajú špecifické kempingové funkcie kontrolovať a ovládať aj pomocou príslušnej aplikácie In-Car-App v systéme infotainmentu a mobilnej aplikácie „California“ v smartfóne. Ako perfektne je nový Volkswagen California premyslený vo všetkých oblastiach, dokumentuje aj malý technický detail: všetky interiérové LED svetlá a ambientné osvetlenie sa dajú krátkym dvojitým ťuknutím na niektorý z mnohých spínačov svetiel v kabíne spoločne vypnúť. To je funkcia, ktorú hostia často márne hľadajú aj v luxusných hoteloch.

NOVÝ VOLKSWAGEN CALIFORNIA PODROBNE

Multivan poskytuje vysoko moderný základ pre úplne nový model California

Všetky verzie nového modelu California sú skonštruované s využitím inovatívnej modulárnej stavebnice MQB a sú príbuzné s modelom Multivan v dlhej verzii. Kempingový automobil má dĺžku 5.173 mm (predchodca: 4.904 mm) a šírku bez vonkajších spätných zrkadiel 1.941 mm (predchodca: 1.904 mm). Výška je s hodnotou 1.990 mm vrátane spustenej výklopnej strechy zhodná s predchádzajúcou generáciou a preto vhodná do parkovacích domov a podzemných parkovísk. Medzi nápravami sa rozprestiera dlhý rázvor 3.124 mm, ktorý prispieva k ešte väčšiemu vnútornému priestoru. Pri zatvorenej streche má kabína vnútornú výšku 1.297 mm, pri vyklopenej streche sa zväčší na 2.108 mm. Vďaka stavebnici MQB je pre nový model California k dispozícii široké spektrum asistenčných systémov pre väčšiu aktívnu bezpečnosť a komfort. Ponuka siaha od odbočovacieho asistenta až po „Travel Assist“, ktorý umožňuje čiastočne automatizovanú jazdu a tým zvyšuje pohodlie pri cestovaní na dlhé trasy.

Prvý model California s pohonom plug-in hybrid plus 4MOTION

Na pohon modelu California sú k dispozícii tri rozličné systémy, ktoré sa dajú kombinovať s každým vybavením a všetky zahŕňajú automaticky radiacu dvojspojkovú prevodovku DSG. Ako efektívny spaľovací motor slúži štvorvalcový turbodiesel s priamym vstrekovaním paliva 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k). Benzínovú alternatívu predstavuje turbodúchadlom prepĺňaný štvorvalec s priamym vstrekovaním paliva 2.0 TSI, ktorý dosahuje výkon 150 kW (204 k) a rovnako ako turbodiesel poskytuje aj veľký krútiaci moment. Obidva spaľovacie motory TDI a TSI poháňajú predné kolesá. Novinkou v modelovom rade California je pohon plug-in hybrid (eHybrid), ktorý poskytuje systémový výkon 180 kW (245 k). Nový Volkswagen California je prvým modelom koncernu Volkswagen na báze modulárnej stavebnice MQB, kombinujúci pohon plug-in hybrid s pohonom všetkých kolies 4MOTION. Pohon plug-in hybrid umožňuje bežné každodenné jazdenie absolvovať s elektrickým pohonom – California je s ním dočasný elektromobil. Vysoká účinnosť hybridného pohonu tvoreného kombináciou elektromotora a high-tech benzínového motora 1.5 TSI evo2 okrem toho umožňuje dlhý celkový dojazd a ťahanie brzdeného prívesu s hmotnosťou do 2000 kg. Tým je California eHybrid 4MOTION ideálnym spoločníkom pre všetkých cestovateľov, ľudí kempujúcich v zime alebo ťahajúcich na prívese čln.

Dvojfarebné lakovanie – kult pre model California

Neexistuje na svete nijaké iné vozidlo pri ktorom by dvojfarebné lakovanie karosérie bolo takým kultom ako v rade „Bulli“ značky Volkswagen Úžitkové vozidlá a tým aj kempingovej verzii California. Pre model California budú ako alternatíva k celkovo 11 jednofarebným lakovaniam na výber nasledujúce dvojfarebné kombinácie (vždy hore / dolu): „Monosilver“ / „Energetic Orange Metallic“, „Deep Black Pearl“ / „Fontana Red Metallic“ a – exkluzívne pre nový Volkswagen California – nová farebná kombinácia „Candy White“ / „Starlight Blue Metallic“. Trojvrstvový strešný stan výklopnej strechy sa dá konfigurovať v troch farebných odtieňoch – hnedom „Toffee Brown“, modrom „Glacier Blue“ a sivom „Basalt Grey“. Okrem toho je pre model California na výber 7 rozličných diskov kolies z ľahkej zliatiny formátu 16, 17, 18 a 19 palcov.

Modelový program nového Volkswagenu California ponúka optimálnu verziu pre každého

Päť verzií modelového radu California je koncipovaných tak, aby podľa možnosti vyhovovali čo najväčšiemu počtu cestovných a životných scenárov. Oproti predchodcovi majú nové modely v zadnej časti kabíny vyberateľné samostatné sedadlá (po 24 kg) namiesto jednej zadnej lavice. Pod všetkými sedadlami vzadu, ako aj pod sedadlami vodiča a spolujazdca sú praktické odkladacie zásuvky. Množstvo konektorov USB-C s výkonom 45 W v kabíne zabezpečuje, že mobilné zariadenia nikdy nezostanú bez elektrickej energie. Päť verzií podrobne:

California Beach. Základnou verziou je California Beach s homologáciou osobného automobilu – v princípe je to Multivan s manuálne výklopnou strechou. California Beach má celkovo šesť sedadiel (samostatné sedadlá 2+2 v druhom a treťom rade) a lôžko pre dve osoby na spanie pod strešným stanom v manuálne výklopnej streche s novým, ľahko ovládateľným mechanizmom. Strešné lôžko má pri všetkých verziách California rozmery 2.054 x 1.137 mm a je vybavené pohodlným matracom odpruženým tanierovými pružinami. California Beach Tour. Druhý stupeň predstavuje

California Beach Tour. Rovnako ako vyššie verzie „Beach Camper“, „Coast“ a „Ocean“ má sériovo otočné a výškovo nastaviteľné sedadlá vodiča a spolujazdca, vo dverách batožinového priestoru uskladnené dve ergonomicky optimalizované sklopné stoličky, osvetlenie vo výklopnej streche (vrátane lampy na čítanie na pružnom krku a 45- wattových konektorov USB-C), posuvné okná v obidvoch bočných posuvných dverách, ako aj dotykový displej na ovládanie kempingových funkcií v treťom stĺpiku karosérie na strane spolujazdca. Okrem toho má „Beach Tour“ prídavnú akumulátorovú batériu (40 Ah LiFePo) na napájanie kempingových funkcií. California Beach Tour má celkovo 5 sedadiel, z toho 3 samostatné v zadnej časti kabíny. Operadlá vonkajších sedadiel sa dajú – na rozdiel od verzie „Beach“ a východiskového modelu Multivan – kompletne sklopiť dozadu. Tým sa vytvoria podmienky pre dve ďalšie miesta na spanie v obytnom priestore. Na to má California Beach Tour ďalší rozkladací matrac (1.980 x 1.330 mm), ktorý sa kladie na sklopené samostatné sedadlá a keď sa nepoužíva, dá sa kompaktne poskladať a uložiť na kryt batožinového priestoru. Okrem toho od verzie „Beach Tour“ majú všetky modely California vo výbave sklopný stolík (počas jazdy zaaretovaný v batožinovom priestore). Aj „Beach Tour“ má homologáciu osobného automobilu.

California Beach Camper. Nomen est omen – California Beach Camper má klasickú homologáciu obytného automobilu. Rovnako ako „Beach Tour“ má 5 sedadiel ale navyše je interiér vybavený kompaktnou mini kuchynkou a elektrickou zásuvkou 230 V. Kuchynský modul, umiestnený v batožinovom priestore, obsahuje plynový varič s jedným horákom, ako aj zásuvku na riady a príbory. Pri použití sa kuchynka pri otvorených dverách batožinového priestoru (ktoré súčasne plniafunkciu ochrany pred dažďom) jednoducho vysunie zo skrinkového modulu dozadu.

California Coast. Štvormiestna verzia California Coast má vzadu dve samostatné sedadlá, plnohodnotnú kuchynskú bunku v obytnom priestore na strane vodiča a druhú prídavnú batériu (celkovo 2 x 40 Ah LiFePo). To isté platí aj pre verziu „Ocean“. Kuchynská bunka bola vyvinutá úplne nanovo. Jedným z rozdielov oproti predchodcovi je, že blok kuchyne so skrinkami, drezom, a jednohorákovým plynovým varičom poskytuje približne rovnako veľa miesta ako kuchynská bunka predchodcu, no vďaka väčšej dĺžke karosérie modelu California nezasahuje tak ďaleko dopredu. A to je veľká výhoda, pretože zostal zachovaný priestor na nastupovanie a vystupovanie cez ľavé bočné posuvné dvere. Okrem toho vodiči vysokých postáv majú viac miesta na optimálne nastavenie sedadla a výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča sa dá úplne otočiť o 180 stupňov. Väčší priestor umožnil vytvoriť chladničku ako zásuvku vysúvajúcu sa dopredu, rovnako ako vo veľkom obytnom automobile Grand California. Cez otvorené bočné dvere sa napríklad dajú do chladničky pohodlne zvonka nakladať chladené nápoje a potraviny priamo z nákupného vozíka na parkovisku supermarketu. Výklopné lôžko v obytnom priestore má rozmery 1.980 x 1.060 mm. Vyklopené lôžko sa stabilne opiera vpravo o jedno zo sklopených sedadiel a vľavo o stupienok, integrovaný v kuchynskej bunke. Samozrejme, aj California Coast má homologáciu obytného automobilu.

California Ocean. Už v predchádzajúcej generácii verzia „Ocean“ predstavovala vrchol modelového radu. To isté platí aj pre nový model California. Oproti verzii „Coast“ má štvormiestna verzia „Ocean“ množstvo ďalších prvkov sériového vybavenia. Patrí k nim napríklad exkluzívna poťahová látka sedadiel „Mélange Raven“ z recyklovaného materiálu (v operadlách predných sedadiel je vyšitý nápis „California“), vyhrievanie sedadiel vodiča a spolujazdca, teplovzdušné nezávislé kúrenie, automatická klimatizácia („Climatronic“), veľká stropná odkladacia skrinka nad batožinovým priestorom a ambientné osvetlenie v kuchynskom bloku. Nádrž na čerstvú vodu má objem 28 litrov, čo je o 5 litrov viac ako majú verzie „Coast“ a „Ocean“. Obidve verzie majú okrem toho aj praktický vonkajší sklopný stolík (ktorý sa dá použiť aj vnútri ako predĺženie kuchynskej pracovnej dosky) a vonkajšiu zásuvku 230 V pre elektrický varič.

Nová architektúra priestoru verzií „Beach“

Beach“, „Beach Tour“ a „Beach Camper“. California Beach má rovnakú koncepciu vnútorného priestoru ako Multivan, operadlá samostatných sedadiel vzadu sa dajú sklápať dopredu ako je to v minibusoch VW obvyklé a nie dozadu. Od verzie California Beach Tour sa operadlá vonkajších sedadiel dajú kompletne sklopiť aj dozadu, čím vznikne rovná plocha lôžka, na ktorú sa dá položiť matrac. Pohodlný skladací matrac sa pri „Beach Tour“ a „Beach Camper“ jednoducho položí na sklopené sedadlá a zadnú policu nad batožinovým priestorom. Od verzie „Beach Tour“ výrobca montuje aj zdokonalený zatemňovací systém kabíny. Dizajnéri značky Volkswagen Úžitkové vozidlá navrhli na zadné bočné okná odnímateľné kapsy „California“, ktoré sa jednoducho zavesia hore na okno a prekrývajú celú plochu skla. Po otvorení zipsu sa v kapse sprístupnia oddiely rozličnej veľkosti na uloženie častí odevu a rozličných drobností. V rámoch okien bočných posuvných dverí a dohora výklopných dverí batožinového priestoru sú integrované praktické rolety. Na bočné okná v predných dverách sa opäť používajú zatemňovacie rolety, ktoré sa upevňujú magnetmi na rámy dverí. Pri verziách „Coast“ a „Ocean“ majú tieto rolety tepelnoizolačné vyhotovenie. Predné okno sa znútra zakryje zatemnením upevneným do integrovaných líšt vo výreze okna, verzie „Coast“ a „Ocean“ majú aj tento prvok s tepelnou izoláciou.

„Beach Camper“ s vysúvacou zadnou kuchynkou. California Beach Camper má v zadnej časti pevne nainštalovanú mini kuchyňu. Pozostáva z dvoch zásuviek. V hornej zásuvke je integrovaný plynový varič a malá odkladacia plocha. V spodnej zásuvke sú odkladacie priestory na riady a priehradka na príbory. Vľavo vedľa kuchynského modulu je umiestnený tzv. technický box zahŕňajúci napríklad zásuvku 230 V (napájanú z prídavnej batérie cez menič napätia s výkonom 300 W) a ovládač elektrického odomykania výklopného ťažného zariadenia.

Nová architektúra priestoru verzií „Coast“ a „Ocean“

„Coast“ a „Ocean“ so zabudovanou bočnou kuchynskou bunkou. Kuchynský blok verzií California Coast a California Ocean je všestranné zariadenie. Pri verzii „Coast“ má kuchyňa vyhotovenie v dvoch dekoroch „Platin Sandwick“ (svetlá horná časť) a „Raven Brushed“ (tmavá spodná časť), verzia „Ocean“ sa líši svetlým dekorom „Frizo Sandwick“ v hornej časti. Skrinky svojim dizajnom a použitím hliníka ako osvedčeného ľahkého materiálu pripomínajú predchodcu, no majú ešte praktickejšiu koncepciu. Pri pohľade od otvorených dverí batožinového priestoru je na ľavej strane opäť vstavaná skriňa s odkladacími priehradkami. Tu sú umiestnené aj poistky elektroinštalácie obytného priestoru. No táto skriňa sa už nepoužíva na vyberanie plynovej bomby variča, tá je oveľa jednoduchšie prístupná osobitnými dvierkami v batožinovom priestore. Pod skriňou je teraz umiestnený na bezpečnom mieste plniaci uzáver nádrže čerstvej vody. Vedľa neho je integrovaná prípojka pre vonkajšiu sprchu. Aj na bokoch verzie „Coast“ a „Ocean“ nadväzujú architektúrou kuchyne na geniálne praktickú koncepciu predchodcu. No napriek tomu je všetko nové a ešte lepšie premyslené. Vľavo je namiesto spodnej skrinky na šaty skrinka s posuvnými dverami, napríklad na kuchynské potreby. Vpravo vedľa nej sa začína pracovná doska, ktorá zhora zakrýva varič a drez. Pod nimi je ďalšia odkladacia skrinka. Chladničku predchodcu, otváranú zhora, nahradila oveľa praktickejšia chladnička s výsuvnou zásuvkou v štýle Grand California. Pretože kuchynská bunka už nesiaha až po sedadlo vodiča, vznikol pred ňou dodatočný priestor. Ten sa dá využiť napríklad pre multivariabilný vonkajší sklopný stolík, ktorý sa teraz dá použiť aj vnútri ako malý jedálenský stôl alebo ako predĺženie kuchynskej pracovnej dosky až po sedadlo vodiča.

Koncepcia troch priestorov

Vďaka dvom bočným posuvným dverám nového modelu California mohli dizajnéri značky Volkswagen Úžitkové vozidlá uplatniť novú koncepciu troch priestorov. Veľký vnútorný priestor kabíny a vonkajšie plochy vedľa ľavých a pravých dverí môžu pri kempovaní v lete splynúť do jedného životného priestoru v prírode.

Priestor jedna – obytný priestor v kabíne nového Volkswagenu California.

Celý vnútorný priestor kabíny za prednými sedadlami, otočnými o 180 stupňov (od „Beach Tour“), sa pri každodennom jazdení dá využívať ako flexibilná kabína posádky. Vďaka variabilným samostatným sedadlám v zadnej časti sa teraz dajú v kabíne jednoduchšie prepravovať aj bicykle alebo surfové dosky. Keď sa California využíva ako kempingové vozidlo, dá sa zadná časť rýchlo pretransformovať na odpočinkové lôžko alebo sa sedadlá dajú usporiadať proti sebe (vis-à-vis) so stolom uprostred na jedenie alebo hranie detí. Masívnu zadnú lavicu predchodcu nahradili samostatné sedadlá s hmotnosťou 24 kg, s ktorými sa ľahšie manipuluje. Vďaka výklopnej streche je maximálna výška kabíny až 2.108 mm

Priestory dva a tri – terasy okolo nového Volkswagenu California.

Pravá strana vozidla s posuvnými bočnými dverami umožňuje, rovnako ako u predchodcu, pri každodennej prevádzke bezpečné nastupovanie a vystupovanie zo strany chodníka. Rovnako bezpečné je aj nakladanie a vykladanie nákladu. Na mieste kempingu sa táto oblasť, rovnako ako pri predchádzajúcej generácii California 6.1, opäť stáva rozšíreným, čiastočne krytým priestorom v prírode. Vďaka bočným posuvným dverám na strane vodiča je teraz k dispozícii rovnaký vonkajší priestor aj na druhej strane. Pretože kuchyňa a zvonku prístupná chladnička sú umiestnené na strane vodiča, vo väčšine prípadov sa táto oblasť pravdepodobne bude využívať na stolovanie alebo večerné sedenie – kvázi ako vonkajšia terasa. Kvôli maximálnej variabilite sa strešná markíza dá objednať z výroby nielen na pravú stranu ako doteraz, ale aj na ľavú stranu. Na opačnú stranu, kde nie je markíza, sa dá natiahnuť napríklad plachta proti slnku na zatienenie priestoru na hranie alebo čítanie.

Ovládanie pomocou dotykového displeja, smartfónu alebo systému infotainmentu .

Digitálne ovládané kempingové funkcie.

Všetky funkcie relevantné pre kemping sa dajú ovládať pomocou dotykového displeja s uhlopriečkou 12,7 cm (5 palcov) umiestneného v obložení interiéru na treťom stĺpiku karosérie (za bočnými posuvnými dverami) na strane spolujazdca. Displej tejto tzv. kempingovej ovládacej jednotky zobrazuje informácie ako napríklad množstvo čistej a odpadovej vody, stav elektrickej energie v prídavných batériách a teplotu chladničky. Okrem toho umožňuje ovládanie vnútorných svetiel v kabíne, vrátane ambientného osvetlenia, ako aj chladničky a nezávislého kúrenia. Prostredníctvom displeja sa navyše dáCalifornia prepnúť do režimu „Camping“, kedy je napríklad pri odomknutí a zamknutí vozidla deaktivovaná funkcia prístupového osvetlenia „Coming home“ a „Leaving home“. Väčšina spomínaných funkcií sa dá ovládať aj prostredníctvom mobilnej aplikácie „California“ pre smartfóny a pomocou aplikácie In-Car-App v systéme infotainmentu. V systéme infotainmentu sa okrem toho dá vyvolať funkcia sklonomeru ako pomôcka pre zaparkovanie kempingového automobilu vo vodorovnej polohe.

Predpredaj

Predpredaj nového Volkswagenu California sa začína v júli 2024 a prvé vozidlá budú dodané koncom roka 2024/začiatkom roka 2025, ešte pred začiatkom kempovacej sezóny.

Originálny text a obrázky nájdete na www.vwn-presse.de

Volkswagen Úžitkové vozidlá: We Transport Success, Freedom and Future Ako popredný výrobca ľahkých úžitkových vozidiel značka Volkswagen Úžitkové vozidlá (VWN) nanovo a udržateľne formuje prepravu tovarov, osôb a služieb. Naše vozidlá prepravujú stavbárov, rodiny a dobrodruhov, pečivo, balíky alebo surfové dosky. Každý deň pomáhajú nespočetnému množstvu ľudí všade na svete úspešne vykonávať svoju prácu, jazdia ako mobilné dielne a privážajú lekárskych záchranárov a policajtov na miesta zásahov. Vo výrobných závodoch v mestách Hannover (D), Poznań (PL), Września (PL) a Pacheco (ARG) približne 24 000 zamestnancov vyrába modelové rady Transporter, Caddy, Crafter a Amarok a od roku 2022 aj ID. BUZZ – plne elektrickú verziu našej ikony Bulli. Značka Volkswagen Úžitkové vozidlá je okrem toho v rámci koncernu Volkswagen zodpovedná za vývoj autonómnej jazdy a za služby mobility ako Mobility-as-a-Service a Transport-as-a-Service – oblasti, v ktorých budeme formovať mobilitu budúcnosti. Tým značka formuje mobilitu spoločnosti zajtrajška so všetkými jej požiadavkami na čistotu, inteligenciu a udržateľnosť. Tým značka Volkswagen Úžitkové vozidlá plní sľub vyjadrený jej sloganom: Prepravujeme úspech, slobodu a budúcnosť.

Previous post Dvojitá premiéra modelov ID.3 GTX a ID.7 GTX Tourer: Volkswagen zverejnil prvé fakty a obrázky športových elektrických modelov
Next post Nový Golf v predaji na Slovensku už od 19 990 €